Scrisoare deschisă

Către,

Domnul Florin Cîțu, Prim-Ministrul României,

Domnul Ilie-Dan Barna, Viceprim-ministru,

Domnul Hunor Kelemen, Viceprim-ministru,

Domnul Cristian Ghinea, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Atragem atenția asupra producerii a două erori grave, în realizarea ultimei actualizări a Planului Național de Redresare și Reziliență de către Guvernul pe care îl conduceți, respectiv excluderea finanțării:

  • drumului expres Bistrița – Cluj-Napoca și
  • a pepinierei care urma să fie amenajată în localitatea Sărata, ce poate să producă 18 de milioane de puieți anual.

În primul rând, excluderea Drumului Expres Bistrița – Cluj-Napoca este o greșeală asupra căreia v-am atras atenția de câte ori am avut ocazia și care neîndreptată ar condamna la izolare județul Bistrița-Năsăud.

Comunități întregi care de 8 ani de zile merg pe drumul dezvoltării și fac eforturi substanțiale pentru continuarea acesteia, chiar și în perioada pandemiei.

În așteptarea acestui Drum Expres, județul Bistrița-Năsăud nu a stat pe loc, iar în ultimii 8 ani au fost modernizați și sunt în curs de asfaltare, 596 de km de drumuri județene, din totalul de 698 de km. Facem deja demersurile necesare pentru ca toate drumurile județene să fie modernizate, până în anul 2024.

De asemenea, peste 1.000 de km de drumuri comunale și  846 de km de drumuri agricole și forestiere au fost și ele modernizate.

Drumul Expres este una dintre cele mai importante piese de puzzle, în cadrul viziunii de dezvoltare, și nu putem lăsa această eroare din PNRR să oprească demersul județului Bistrița-Năsăud.

Drumul expres Bistrița – Cluj-Napoca are un rol primordial, nu doar în apropierea județului nostru de aeroportul de la Cluj, ci și în creșterea siguranței rutiere și competitivității.

Mii de studenți din întreg județul parcurg acest drum către centrul universitar Cluj-Napoca. Sute de antreprenori tranzitează această zonă și mii de mașini îngreunează traficul, așteptând nimic mai mult decât realizarea unei promisiuni, realizarea Drumului Expres Bistrița – Cluj-Napoca prin PNRR.

Infrastructura rutieră racordează comunitățile la dezvoltare, susține turismul, dar și sportul. La finalul acestui an, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va finaliza Sala Polivalentă din Complexul Sportiv Unirea, un loc al competițiilor sportive naționale și internaționale, care dorim să beneficieze de infrastructură rutieră pe măsura amplorii proiectului.

În al doilea rând, este de neconceput ca Președintele Klaus Iohannis să demareze campania de împădurire a României și să stabilească ca 40% din suprafața țării noastre să fie acoperită de păduri și Guvernul să elimine din PNRR, exact sursa vitală a acestei inițiative, pepiniera de la Sărata.

Această pepinieră este unul dintre cele mai ambițioase proiecte din România, ce își propune să amenajeze la Sărata, pe aproape 14 de hectare de teren, locul unde vor crește 18 milioane de puieți anual, care vor împăduri România.

Așadar, în numele tuturor locuitorilor din județul Bistrița-Năsăud, vă rugăm să reconsiderați și să remediați gravele erori apărute în redactarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Considerăm a fi niște erori, deoarece nu există niciun motiv pentru a izola județul Bistrița-Năsăud și a-i pedepsi pe bistrițeni.

Vă cerem respectuos, să nu blocați bunul mers al județului nostru,  iar pentru a sublinia încă o dată importanța remedierii greșelilor, semnăm împreună această scrisoare deschisă. Dezvoltarea nu are culoare politică și dorim să fie făcută pentru întreg județul, de la sate, la orașe, pentru toți locuitorii săi.

Emil Radu Moldovan                                    

PREȘEDINTE                                                          

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud                            

PREȘEDINTE

Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest

Asociația Orașelor din județul Bistrița-Năsăud

Nicolae Moldovan

PRIMAR oraș Beclean

Asociația Comunelor din județul Bistrița-Năsăud

Romeo Florian

PREȘEDINTE ACOR BN și PRIMAR comuna Lechința

Ioan Monița

SECRETAR ACOR și PRIMAR comuna Romuli

Spuneți-vă părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *